Jemanje vitaminov in mineralov

jemanje vitaminov

Pravila jemanje vitaminov in mineralov: Eno najpogostejših vprašanj je KATERA PREHRANSKA DOPOLNILA (vitamine in minerale) LAHKO oziroma NE SMEM JEMATI SKUPAJ in KDAJ?

Odgovor:

Vprašanje je seveda na mestu in tudi pomembno. Pravilno jemanje vitaminov in mineralov (jemanje pravih kombinacij, z obrokom ali brez, zjutraj/popoldan/zvečer) je namreč pomembno predvsem za naše telo- koliko hranilnih snovi bo dejansko dobilo.

Nekaj bolj posplošenih pravil je:

 • Če uživate velike količine nekega minerala, bo ta tekmoval z ostalimi, da bi zmanjšal njihovo absorpcijo. Vitamin, ki ga po navadi uživamo v velikih (ali vsaj večjih) količinah je KALCIJ. Doza običajno znaša nekaj sto miligramov. To je ogromno v primerjavi s količinami drugih mineralov (ki recimo znašajo nekaj miligramov ali celo še manj.. nekaj mikrogramov). Če torej uživate prehransko dopolnilo KALCIJ, uživajte tablete v tistem delu dne, ko NE uživate drugih mineralov ali denimo multivitaminskih tablet. Podobno velja tudi za doziranje MAGNEZIJA. Količine so lahko relativno velike in jih je idealno uživati ločeno od ostalih vitaminov. Če uživate velike količine CINKA na dolgi rok (denimo 50mg ali več na dan vsaj 10 tednov ali še več), bodite pozorni! To lahko namreč povzroči primanjkljaj BAKRA. Če pride do tega, razmislite o jemanju bakra kot prehranskega dopolnila.
 • Nekateri vitamini lahko celo OJAČAJO absorpcijo drugih hranil. VITAMIN C, na primer, lahko ojača absorpcijo ŽELEZA iz prehranskih dopolnil in hrane.
 • V MAŠČOBI TOPNI vitamini (A, D in K) se bodo najverjetneje lažje in bolje absorbirali, če jih boste uživali z obrokom, ki vsebuje maščobe. Pravzaprav je ena študija pokazala, da uživanje vitamina D pri večerji (in NE pri zajtrku) poveča njegovo prisotnost v krvi za okoli 50%. Je pa ena druga študija (narejena na živalih) pokazala, da uživanje zmerne do velike doze v maščobi topnih vitaminov zmanjša absorpcijo drugih, v maščobi topnih vitaminov in to za od 10 do 50 odstotkov. Razlog za to tiči v »tekmovanju«. Še posebej se v tem primeru zniža absorpcija vitamina K, med tem, ko je absorpcija vitamina A najmanj prizadeta. Absorpcijo vitamina A lahko povečate, če istočasno uživate vitamin E. Jemanje vitaminov D, E in K nekaj ur pred ali po jemanju drugih (v maščobi topnih) vitaminov nakazuje na boljšo absorpcijo.
 • Pomembno je tudi ali določene vitamine uživamo z OBROKOM (hrano) ali BREZ. Če denimo uživate MAGNEZIJ skupaj Z OBROKOM, lahko s tem zmanjšamo pojav driske, Uživanje ŽELEZA skupaj Z OBROKOM lahko zmanjša draženje želodca.

Naj za zaključek dodamo in opozorimo še na to: uživanje vitaminov in mineralov kot prehranskih dopolnil lahko vpliva na absorpcijo in učinkovitost zdravil. Zgoraj navedena posplošena pravila (napotki) sicer ne igrajo tako pomembne vloge, če seveda upoštevate priporočene dnevne vrednosti (ki veljajo za posamezne minerale in vitamine) IN če ne vsebujejo več kot 250mg KALCIJA ali MAGNEZIJA.

Velik nabor vitaminov in mineralov, potrebnih za zdravje našega telesa ponua tudi trgovina FMED (www.fmed.eu). Obiščite nas!

4 thoughts on “Jemanje vitaminov in mineralov

 1. Gost pravi:

  spostovani,
  jemljem prehranska dopolnila in sicer:
  – probiotik 1 x na dan
  – C vitamin 1x na dan
  – Magnezij 2 na dan
  – D3 2000 enot v tekoci obliki
  kako in kdaj jemati oz ali lahko dva zdruzim?
  hvala in lp

  • sandi pravi:

   Če želite združiti lahko vzamete vse razen probiotika pri enem od obrokov. Probiotik je najbolje vzeti na prazen želodec ali pa takoj po obroku.

 2. Matej Gerič pravi:

  Pozdravljeni,
  potreboval bi nasvet, kako bi čez dan razporedil/ združil uživanje: Magnezija, vicamina C, koencim Q10, B-kompleks, Omega 3, Cink, 2x na dan imam pa še 2 tabletki za jetra. Vse to bi rad pokombiniral z Zeolitom.
  Hvala za nasvet in lp.

  • viktor pravi:

   Pozdravljeni Matej,

   dopolnila se med seboj ne izključujejo in posledično bi lahko naredili tako:

   1) Skupaj zaužijte vitamin c, Q10, B-kompleks, omega 3, cink in dodatek za jetra
   2) Zaužijte magnezij ob 17.00 uri in nato še enkrat 1 uro pred spanjem
   3) Zeolit zaužijte kadarkoli v vmesnem času od enega obroka do naslednjega

   Lp

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Pridružite se čakalni listi Ko bo izdelek prispel na zalogo, vas bomo obvestili. Spodaj pustite svoj veljaven e-poštni naslov.