Kaj je Inozitol in kako deluje proti PCOS ter izboljšuje plodnost

pcos, inositol, diabetes

Kadar govorimo o inozitolu, praviloma mislimo na Myo-inositol, majhno molekulo, podobno glukozi, ki sodeluje v celičnem signaliziranju.

Inozitol je dober anksiolitik in učinkovit proti inzulinski rezistenci ter povezanem Sindromu policističnih jajčnikov oziroma PCOS.

IP6 in myo-inositol nista enako

Inositol se v naravi nahaja v različnih izomerih, vendar je učinkov le kot myo-inositol. To pomeni, da se izogibajte inozitol heksafosfatu (IP6). V kolikor je na deklaraciji navedeno myo-inozitol oz. samo »inositol«, ste lahko prepričani, da imate pravi produkt.

Inozitoli so pseudovitamini, kar pomeni, da jih telo nujno ne potrebuje za preživetje, imajo pa lahko močne funkcije na metabolizem telesa. Inozitol je nekoč sodil med B-vitamine, vendar so ga, zaradi statusa pseudovitamina, iz te kategorizacije odstranili.

Inozitol in PCOS

Najbolj raziskane koristne lastnosti inozitola so iz področja ženske plodnosti, specifično za povrnitev senzitivnosti na inzulin in posledično sladkorne bolezni tipa 2, ter Sindroma policističnih jajčnikov. Zaradi kombiniranega delovanja se priporoča kot izjemno dobro dopolnilo proti PCOS pri ženskah.

Inozitol ima tudi potencial zmanjševanja PMS.

Nekateri imenujejo Inozitol tudi dopolnilo za splošno zdravje ženske.

Inozitol in plodnost

Sodeč na raziskave inozitol bistveno izboljša žensko plodnost. Še posebej v kombinaciji z melatoninom ter methyl-folatom izboljša kvaliteto oocitov pri neplodnih ženskah.

Inozitol in prekomerna poraščenost (hirsutism)

Prekomerna poraščenost pri ženskah je praviloma posledica visokih androgenih hormonov, kar je osnova diagnoze PCOS. Inositol tako lahko pomaga pri prekomerni poraščenosti, predvsem dlačicah na obrazu in rokah.

Inozitol in diabetes

Inozitol je izredno učinkovit proti diabetesu tipa 2, še posebej pri ženskah.

Pri vseh, ki imajo inzulinsko rezistenco prihaja do prekomernega izločanja metabolitov inozitola skozi urin. Zaradi tega ima večina posameznikov z diabetesom v telesu pomanjkanje inozitola, če tega ne nadomešča.

Inozitol in depresija

Inozitol obeta tudi kot anti-depresiv, čeprav so njegovi učinki še nekoliko bolj izraziti kot anksiolitik (proti anksioznosti) ter pri zmanjševanju paničnih napadov. Pomaga lahko tudi pri povezanih težavah kot je kompulzivno prenajedanje.

Žal pa se ni pokazal za učinkovitega pri shizofreniji, avtizmu in PTSD.

Inozitol in spanje

Najverjetneje zaradi svojih anksiolitičinih učinkov je inozitol odličen za izboljšanje kvalitete spanja.

Inozitol se je pokazal delno učinkovit tudi pri aknah, tumorju pljuč, visokih nivojih sečnine, beta amiloidnih plakih (Alzheimerjeva demenca) in izgubi odvečne telesne teže.

Odmerki inozitola

Za plodnost in proti inzulinski odpornosti zadostujejo odmerki med 2 in 4 g dnevno, najbolje zjutraj pred zajtrkom.

Za nevrološke učinke (anksioznost, panika, depresija, bolečine), pa so praviloma potrebni visoki odmerki med 6 in 18g, razdeljeno v dva odmerka dnevno.

Za izboljšanje spanja boste najverjetneje potrebovali od 2g navzgor, odmerek pa variira od posameznika zato priporočamo, da enostavno testirate kateri odmerek vam najbolje ustreza. V tem primeru vzamete inozitol pol ure pred spanjem.

Ali je inozitol varen za uživanje

Inozitol sodi med najbolj varna dopolnila kar jih poznamo. Tudi če ga zaužijete izredno visok odmerek, je stranski učinek le lažje iritirana prebava.

Inozitol je bil celo testiran pri nosečnicah, kjer 4g dnevno ni povzročalo nobenih stranskih učinkov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Pridružite se čakalni listi Ko bo izdelek prispel na zalogo, vas bomo obvestili. Spodaj pustite svoj veljaven e-poštni naslov.