Kaj je Omega 3 in kako jo jemati

omega 3, ribje olje

Omega 3 sodi med najpopularnejša prehranska dopolnila in pogosto jo zamenjamo kar za ribje olje, kar je in tudi ni popolnoma pravilno. Izvedite zakaj bi jo morali poznati in kako bi jo morali jemati za najboljše učinke.

Kaj je omega 3?

Omega 3 so maščobne kisline z nekaj posebnimi lastnostmi. Sodijo med večkrat nenasičene maščobne kisline (prav tako kot omega 6), kar pomeni, da imajo več kot eno prosto vez med ogljikovimi atomi in prva od teh je tretjem Omega ogljiku (šteto od repa). Od tukaj dobijo svoje ime, kar pa vam seveda ne pomeni kaj veliko. Kar je pomembno je, da imajo specifične lastnosti, ki so koristne za zdravje.

Omega 3 maščobe vsebujejo eno od dveh esencialnih maščobnih kislin, kar pomeni, da jih telo ne more narediti samo temveč jih moramo zaužiti s prehrano ali prehranskimi dopolnili.

Ta specifična maščobna se imenuje Alfa lipoična kislina oziroma ALA. Iz nje lahko telo naredi tudi ostale omega 3 maščobne kisline izmed katerih sta najpomembnejši:

 • EPA (eikoza penta enojska kislina) ter
 • DHA (dokoza penta enojska kislina)

Kako omega 3 vpliva na zdravje?

Omega maščobne kisline v telesu ne služijo le kot vir energije, temveč tudi kot strukturne molekule (iz njih so narejene npr. celične ovojnice) ter kot signalne molekule skozi svoje metabolite (npr. razni prostagladini vplivajo na delovanje imunskega sistema in s tem tudi na vnetne procese, ki so podlaga vseh sodobnih kroničnih bolezni).

Omega 3 tako:

 • skrbi za dobro medcelično komunikacijo
 • znižuje vnetja v telesu
 • zmanjšuje bolečine
 • preprečuje prehitro strjevanje krvi
 • pomaga pri izgubi maščobe
 • in še in še.

Omega 3 vpliva na prav vsako celico v telesu in skrbi za zdravje posameznih celic kot ravnovesje organizma kot celote.

Zakaj je omega 3 tako pomembna?

Glede na to, da je omega 3 esencialna za življenje, je verjetno že samo po sebi umevno, da je pomembna, vendar zakaj se toliko govori in piše o njej?

Slednje najverjetneje izhaja in obsežnega nabora študij, ki so pokazali pozitivne učinke na telo in zdravje ob dodatnem jemanju omega 3 maščob. Izboljšali so se pokazatelji srčno žilnih bolezni, vnetni procesi, kognitivne funkcije, imunski sistem in otroci v razvoju pridobijo na IQ ob jemanju omege 3.

Vse skupaj pa je verjetno posledica velikega odmika sodobne prehrane od tega, kar je za naše telo optimalno. Skozi procese zamenjave živalskih produktov (posebej maščob) z rastlinskimi, zmanjševanja vsebnosti maščob v živilih, procesiranja hrane, shranjevanja in konzerviranja živil, gojenja živine in podobno, samo raven omega 3 maščobnih kislin močno zmanjšali ter jih nadomestili z omega 6 maščobami.

Omenil sem že, da imajo vse omega maščobne kisline več kot le energijsko funkcijo v telesu, torej tudi omega 6. Težava pa nastaja pri tem, da mora med omega 3 in 6 vladati ravnovesje, saj imata med seboj nasprotujoče učinke. Na primer, omega 3 zmanjšuje vnetja omega 6 pa jih povečuje in tako naprej.

Ocenjuje se, da je optimalno razmerje med Omega 3 in Omega 6 nekje med 1:1 do 1:3, s sodobno prehrano pa smo to razmerje potisnili v območje 1:15 ali celo več, kar močno vpliva na naše zdravje.

Ali lahko zaužijem dovolj omege 3 iz hrane?

Primarni vir omega 3 maščobnih kislin v naravi so alge in plankton, kar pomeni, da bo prisotna skozi celotno morsko prehranjevalno verigo. Ribe in morski sadeži so torej primarni vir kvalitetnih omega 3 za človeka.

Nekaj omege 3 se nahaja tudi v drugi hrani, kot je polnomastno mleko pašne živine, kvalitetna jajca, orehi in laneno seme. Težava teh virov je, da vsebujejo tudi velike količine omega 6 maščobnih kislin, zato nanje ne moremo računati iz vidika izboljšanja ravnovesja maščobnih kislin v telesu.

Rastlinske omega 3 nadalje ne vsebujejo EPA in DHA, njuna konverzija v človeškem telesu pa je, četudi teoretično mogoča, pogosto zelo počasna.

Če želite zaužiti dovolj omega 3 maščob morate najprej zmanjšati vnos omega 6 maščob (rastlinskih maščob). Pri zelo visokem vnosu omega 6 ne boste iz hrane zaužili dovolj omega 3, da bi lahko vzpostavili ravnovesje.

Če ne zaužijete veliko rastlinskih maščob bo vaše ravnovesje vzpostavljeno pri približno treh obrokih s kvalitetnimi ribami (npr. divji losos) tedensko. Konzervirana tuna, ne prispevala k omega 3 zaradi postopka konzervacije.

Dodatne potrebe po omegi 3 boste imeli tudi, če imate prekomerno telesno težo, več telesne maščobe pomeni več vnetnih faktorjev v telesu in s tem večje potrebe po omegi 3.

Dodatna omega 3 se svetuje tudi nosečnicam, doječim materam in dojenčkom ter otrokom.

Omega 3 in prehranska dopolnila

Najkvalitetnejša prehranska dopolnila z omega 3 so kvalitetna ribja olja iz razloga, ker vsebujejo visoke količine protivnetne EPA ter možganske DHA. Dodatno ima ribje olje jeter polenovke visoke količine naravnega vitamina A ter nekaj vitamina D, kar je zelo dobrodošel dodatek.

Če ribjega olja ne morete uživati, se obrnite na omega 3 dopolnila iz alg. Ta bodo vsebovala nekaj EPA in veliko DHA.

Druga, rastlinska omega 3 olja niso enako kvalitetna in ne bodo imela enakih učinkov na telo.

Včasih me prav preseneti, kako ribje olje tretiramo kot prehransko dopolnilo, konopljino ali laneno pa je za nas hrana…

Kako jemati omega 3

Običajni odmerek omega 3 je med 3 in 5g dnevno z enim od obrokov. Preverite deklaracijo, če jemljete omega 3 kapsule, če imate olje pa vzemite 1 malo žličko dnevno.

V primeru, da sodite med rizično skupino, lahko ta odmerek tudi malo povišate.

Če želite hitro vplivati na povišane vnetne procese lahko vzamete tudi do 20g dnevno vendar le kratkoročno do cca 14 dni.

Tudi preveč omega 3 maščob je lahko škodljivih saj so to maščobe, ki, zaradi svoje kemične strukture, najhitreje oksidirajo oz. se najhitreje pokvarijo.

Prav zato je pomembno, da omego 3 pravilno shranjujete ter izberete le najkvalitetnejše izdelke.

Kvaliteta omega 3 dopolnil

Pri omega 3 dopolnilih bodite še posebej pozorni na kvaliteto, saj slaba olja lahko celo negativno vplivajo na zdravje. Na primer, bilo katere oksidirane maščobne kisline bodo v telesu zagnale val obrabnih procesov, ki bodo posledično dvignili vnetne procese v telesu, četudi so te oksidirane maščobe iz omega 3. In omega 3 je maščoba, ki oksidira najhitreje.

Izberite torej le kvalitetne proizvajalce, ki svoje izdelke redno testirajo pri neodvisnih laboratorijih. Omega 3 mora biti sveža, brez solventov, težkih kovin in drugih kemikalij, ki izvirajo iz slabih ribjih virov ali slabih proizvodnih metod.

Prav tako bodite pozorni na shranjevanje, četudi to na embalaži ni izrecno zahtevano, bo podaljšalo življenjsko dobo izdelka. Ribja olja zmeraj shranjujete v hladnem (hladilnik) in temnem prostoru v neprodušni embalaži. Dejavniki, ki pospešujejo oksidacijo so namreč prisotnost kisika, toplota ter sončna svetloba.

Priporočamo, da kupujete preverjene znamke od dobaviteljev, ki primerno transportirajo in shranjujejo ribje olje.

Fmed, je absolutno zavezan k največji možni kvaliteti in mi smo izbrali svetovno številko 1 v proizvodnji ribjega olja jeter polenovke Rosita. Naš transport je zmeraj hlajen, vsa olja so pri nas zmeraj hranjena v hladilniku in na vašo željo vam pošljemo olje v posebnem paketu, ki ga zaščitimo pred toploto.

One thought on “Kaj je Omega 3 in kako jo jemati

 1. Drejica Teslak pravi:

  Odličen članek.Sem vegetarijanka in jemljem omego3 iz alg.Gospoda Sandija bi prosila ,da bi med prehranska dopolnila-ki so res kvalitetna- dodal še kvalitetno omego 3 iz alg.Bila bi zelo hvaležna, saj mu zelo zaupam in cenim kvaliteto.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Pridružite se čakalni listi Ko bo izdelek prispel na zalogo, vas bomo obvestili. Spodaj pustite svoj veljaven e-poštni naslov.