Kako izbrati pravi probiotik? (1. del)

kvalitetni probiotiki

V našem črevesju živijo milijarde majhnih bakterij, ki sestavljajo našo črevesno mikrobioto. Teh bakterij je več kot je celic v našem telesu in skupaj imajo kar 100x več genetskega materiala kot naše telo.

Bakterije neprestano komunicirajo in tekmujejo med seboj in reagirajo z našo hrano. Ste se kdaj vprašali ali se slabo počutite zaradi specifične hrane ali zaradi tega kako vaše bakterije reagirajo na to hrano? Slednje je veliko bolj verjetno.

Naše črevesne bakterije so močno povezane z vsemi našimi celicami v organizmu in ogromno dokazov potrjuje njihovo vlogo v različnih kroničnih obolenjih kot so sladkorna bolezen, holesterol, depresija, panični napadi, debelost in prebavne motnje. Zaradi neprimernih bakterij se lahko počutite tudi utrujene ali pa zvečer ne morete normalno zaspati. Napihnjenosti in vetrov, najverjetneje ni potrebno niti omenjati.

Žal pa je zaradi tako velikega števila različnih sevov bakterij, izbira pravega probiotika izredno težka.

V tem prispevku boste izvedeli, kako ločevati kvalitetne probiotike od nekvalitetnih, v prihodnjem pa, kako izbrati primeren probiotik glede na želen rezultat.

Kvaliteta probiotikov

Probiotiki so živi organizmi, kar jih uvršča med najbolj občutljive vrste prehranskih dopolnil, to pa pomeni tudi, da je na trgu nadpovprečno visoko število proizvodov slabe kvalitete.

Zavedajte se, da so probiotiki učinkoviti le, če so v njem bakterije ostale žive, ko ste jih zaužili in v kolikor so prestale prehod skozi želodec v črevesje. V nasprotnem primeru bodo probiotiki popolnoma neučinkoviti.

Temperaturna občutljivost probiotikov

Bakterije so praviloma močno temperaturno občutljive, obstajajo pa tudi sevi, ki prestanejo sobno temperaturo (pogosto piše na takšnih probiotikih »shelf stable«). Kljub temu, je za ohranjanje čim boljše učinkovitosti priporočljivo, da takšne probiotike hranite na hladnem. Izjema so zemeljski organizmi o katerih bomo govorili kasneje.

Optimalna temperatura za shranjevanje probiotikov je med 1 in 2oC, kar pa ne pomeni, da bodo pri višji temperaturi takoj uničeni. To pomeni le, da bližje kot se shranjujejo optimalni temperaturi, dlje časa bodo ostali uporabni in večjo moč bodo imeli (več živih organizmov). Priporočljivo je torej, da probiotike zmeraj shranjujete v hladilniku. Probiotikov se ne zamrzuje.

Kontroliranje shranjevanja probiotikov doma je enostavno, težava pa pogosto nastane pri proizvodnji in distribuciji.

Najprej morate razumeti, da velika večina blagovnih znamk, dejansko niso proizvajalci, ampak nekdo zanje proizvaja.

Več možnosti, da boste dobili kvalitetne probiotike je, če kupite blagovno znamko, ki jih dejansko tudi sami proizvajajo.

Kvaliteten proizvajalec bo vedel kaj je pri proizvodnji in hranjenju pomembno in bo za to tudi poskrbel. Pogosto takšni proizvajalci, iz skrbi za renome svoje znamke, poskrbijo za kvalitetno dostavo in včasih celo preverijo pogoje shranjevanja pri svojih distributerjih.

Če imate možnost, preverite kako so bili probiotiki shranjeni in transportirani. En ali dva dni transporta na normalni okoliški temperaturi verjetno ne bosta pretirano škodila probiotikom, a hranjenje na policah dlje časa ali transport v pregretih tovornjakih poleti je lahko težava.

Ostali vplivi okolja

Dva dodatna dejavnika iz okolja sta prisotnost kisika in sončna svetloba.

Probiotiki so večinoma anaerobni organizmi, kar pomeni, da jih kisik uničuje. Pri proizvajalcih in distributerjih to praviloma ni velik problem saj so flaške neprosojne za sončno svetlobo (ali v zatemnjenem steklu) ter neprodušno zaprte.

Za domače shranjevanje pa to pomeni, da jih imejte v tesno zaprti, najbolje originalni embalaži in v temnem prostoru (npr. hladilnik).

Kako ugotoviti ali je probiotik kvaliteten?

Popolnoma nedvoumnega odgovora vam tukaj ne moremo dati obstaja pa nekaj indikatorjev na katere se lahko oprete:

  1. Preverite ali je proizvajalec tudi lastnik blagovne znamke. Na embalaži bo pisalo »Manufactured By« ali »Manufactured for«. By pomeni, da je proizvajalec tudi lastnik in for pomeni, da je za blagovno znamko nekdo proizvedel ta izdelek.
  2. Preverite število živih organizmov. Kvalitetni probiotiki danes vsebujejo najmanj 5 milijard živih organizmov, nekateri pa jih obljubljajo tudi 100 mrd in več. Praviloma je vse nad 5 mrd OK, od seva pa je odvisno dejansko učinkovito število.
  3. Preverite število sevov v izdelku. V kolikor gre za splošni probiotik bi moralo biti minimalno število vsebovanih sevov 5 (to seveda ne velja, če iščete specifični probiotik s specifičnim sevom).
  4. Preverite ali so vsebovani sevi učinkoviti in podrti z neodvisnimi zdravstvenimi raziskavami. PubMed je največja knjižnica takšnih raziskav.
  5. Preverite, da so podatki o živih organizmih navedeni po preteku roka uporabe in ne po ali med proizvodnim procesom. Čas meritve je pomemben, saj želite izvedeti ali bo izdelek učinkovit do konca roka uporabe.
  6. Preverite ali ima proizvajalec uradne teste in kako pogosto testira svoj izdelek. Kvaliteten proizvajalec bo imel test za vsako serijo izdelka.
  7. Preverite kako je bil izdelek shranjen pri prodajalcu. Najbolje je, če vidite fizično kako so izdelki shranjeni ali pa zaupate kakšnim fotografijam ali posnetkom.

S tem sicer ne boste uspeli kontrolirati popolnoma vsakega aspekta kvalitete, vendar boste z veliko verjetnostjo dobili kvaliteten produkt.

Če se ne morete prepričati, da je bil izdelek hranjen na hladnem izberite raje »Shelf stable« probiotike, čeprav bodo tudi ti učinkovitejši v kolikor bodo na hladnem.

Kvaliteta probitokov in Fmed.eu

V Fmed.eu zelo skrbimo za kvaliteto vseh ponujenih dopolnil in še posebno pozornost dajemo probiotikom ter omega 3 maščobnim kislinam.

Izbiramo le kvalitetne proizvajalce in glavnino naših probiotikov proizvaja SFI, poznan kot Klaire labs. SFI je vrhunski proizvajalec probiotokov z dovršeno tehnologijo in strokovnim ozadjem ter dolgo tradicijo.

Če vas zanima kako se v SFI proizvajajo probiotiki si oglejte ta video:

Ob izredni proizvodni tehnologiji imajo popolno kontrolo kvalitete. Na primer vse vhodne surovine so najprej poslane v karanteno, nato večkrat naključno testirane. Naključno in neodvisno so testirane tudi vse serije končnih proizvodov. Praviloma dosegajo njihovi probiotiki skoraj dvojno število deklariranih živih organizmov ob poteku roka uporabnosti.

Pri nas nabavljamo le manjše količine hkrati, da so probiotiki čim bolj sveži saj s časom izgubljajo svojo kvaliteto.

Klaire labs pošilja probiotike le z od njih izbranim transportom, ki je primerno hlajen. Pri nas probiotike shranimo nemudoma v hladilnik, kjer ostanejo, dokler jih ne pošljemo do vas. Na ta način je njihova izpostavljenost toploti čim krajša, kar pomeni kvalitetnejši in učinkovitejši izdelek za vas.

Če želite ta čas še skrajšati, pa ponujamo tudi možnost delno hlajene dostave.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Pridružite se čakalni listi Ko bo izdelek prispel na zalogo, vas bomo obvestili. Spodaj pustite svoj veljaven e-poštni naslov.