Kurkuma ni enako Kurkumin

kurkuma ali kurkumin

Kurkumin je verjetno najmočnejša naravna protivnetna učinkovina. Kurkumin je darilo narave z učinki potrjenimi skozi čas in znanost. Pogosto se kurkuma in kurkumin enačita, vendar je med njima bistvena razlika. Kurkuma vsebuje kurkumin, torej je kurkumin le del kurkume in to pomeni tudi pomembne razlike v učinkih.

Kaj je kurkuma

Kurkume zavzemajo družino preko 100 vrst rastlin. Kadar govorimo o kurkumi mislimo rastlino, ki jo znanstveno imenujemo »Curcuma longa« ali po angleško »Turmeric«. Izbira iz tropskih gozdov Azije, posebej Kitajske, Indije in Indonezije.

Je tesna sorodnica ingverja, in rastlina z izredno lepimi, dekorativnimi listi in še lepšimi belimi cvetovi. Uporablja se predvsem kot začimba in daje jedem značilen Azijski okus in rumeno barvo.

Tradicionalno se je uporabljala tudi kot prehransko dopolnilo. Zelo pomembno vlogo ima v tradicionalni kitajski medicini. Njeni zdravilni učinki so primarno povezani s snovmi imenovanimi kurkuminoidi oz. kurkumin.

Kurkuma vsebuje približno 30 mg kurkuminoidov na gram v rizomih in manj kot 2 mg/g v koreninah (rizomi so podzemna stebla). Vsebnost kurkuminoidov v kurkumi je torej zelo majhna.

Kaj je kurkumin

Kurkumin je izvleček učinkovitih sestavin v kurkumi. Kurkumin je polifenol katerega glavni zdravilni lastnosti sta protivnetno in antioksidativno delovanje.

Kurkumin je glavni kurkuminoid. Izmed vseh kurkuminoidov v kurkumi, zavzema kurkumin kar 80% (a se tudi vam zapleta jezik? ?).

Če gledamo na kurkumin kot prehransko dopolnilo, je njegova bistvena prednost v tem, da lahko zaužijete večji (in s tem tudi fiziološko učinkovit) odmerek, brez odvečnih snovi, ki v kurkumi nimajo učinka ali pa so celo škodljive.

Predstavljajte si, da želite zaužiti fiziološko učinkovit odmerek kurkumina, ki je minimalno 1.500 mg, iz kurkume in če predpostavljamo, da imamo najkakovostnejšo kurkumo, bi je morali zaužiti 50g dnevno, kar je približno 5 zvrhanih žlic.

V nasprotnem primeru pa lahko zaužijemo kapsulo ali dve in imam enak učinek brez morebitnih stranskih učinkov, ki jih s seboj prinese celotna kurkuma.

Zdravilni učinki kurkumina

Kot smo že omenili sta glavni lastnosti:

 1. Protivnetno delovanje
 2. Antioksidativno delovanje

Če to pretvorimo v neposredne zdravstvene učinke lahko kurkumin uporabljamo za izboljšanje:

 • depresije in anksioznosti,
 • proti bolečinam (še posebej v sklepih in pri osteoartritisu),
 • demenci in drugih simptomih povezanih z možgani,
 • zmanjšuje LDL holesterol (slabi),
 • znižuje krvni sladkor,
 • znižuje krvni pritisk.

Njegovo učinkovitost kaže število študij, ki je bilo narejenih z njim. Največji zbornik zdravstvenih študij PubMed ima kar 13.960 zadetkov na kurkumin (za primerjavo Ashwagandja ima 1.132 zadetkov).

Pozitivni učinki so bili ugotovljeni pri ogromno zdravstvenih stanjih vključujoč: CRP, jetra, ledvice, krvne maščobe nasploh, kontrolo telesne teže, splošnega stanja starostnikov in po poškodbah, dušikovega oksida in fleksibilnosti žil, raka debelega črevesja, oteklin, utrujenosti, inzulina, raka na prostati, ulceroznega kolitisa, kortizola, srčno žilnih bolezni, putike etc..

Ali ima kurkumin stranske učinke?

Študije z do 8 g kurkuminoidov dnevno niso pokazale resnejših stranskih učinkov pri ljudeh. Visoki odmerki lahko povzročijo slabosti in prebavne motnje. Kvalitetnih dolgoročnih študij še manjka.

Kurkumin redči kri zato pazite pri sočasnem jemanju z zdravili proti strjevanju in za redčenje krvi kot je npr. Kumidin (Coumadin, Warfarin).

Ker se kurkumin zelo slabo absorbira in obstajajo formulacije, ki to absorpcijo močno izboljšajo, je potrebno maksimalno odmerek prilagoditi temu, o priporočenih odmerkih pa v nadaljevanju.

Kurkumin in absorpcija

Kurkumin sam po sebi se zelo slabo absorbira. Absorpcija z obrokom je boljša kot na tešče. Za boljšo absorpcijo se kurkumin uživa v posebnih, patentiranih oblikah ali pa jemlje skupaj s črnim poprom oz. njegovo učinkovino piperin.

Liposomske oblike kurkumina izredno močno izboljšajo njegovo absorpcijo in je eno od redkih dopolnil, kjer takšna oblika naredi izjemo veliko razliko v učinkih na zdravje.

Omembe vredne oblike jemanja kurkumina so:

 • Meriva oz. Kurkumin Phytosome, ki je liposomska oblika kurkumina, kjer je kurkumin vezan na fosfatidil colin (lipid). Meriva je trenutno najkvalitetnejša oblika kurkumina na trgu.
 • BCM-95, jej druga liposomska oblika kurkumina, kjer je kurkumin vezan na esencialna olja.
 • Kurkumin + piperin, ki je kombinacija kurkumina s črnim poprom. Na 1 gram kurkuminov mora vsebovati vsaj 40mg piperina.

To so tri preverjene oblike kurkumina s katerimi boste dobili največ. Bodite izredno previdni pri ostalih dopolnilih, saj najverjetneje ne bodo učinkovita.

Kako jemati kurkumin

Kurkumin je topen v maščobi zato se priporoča jemanje skupaj s hrano.

Kurkumin razdelite na dva do tri odmerke dnevno.

V kolikor imate kurkumin s piperinom (črnim poprom) je najmanjši učinkovit odmerek 3x dnevno 500mg kurkumina in 20 mg piperina.

Kurkumin BCM-95 vzemite 2x dnevno po 500mg.

Kurkumin fitozom oz. Meriva vzemite 2x dnevno 200 do 500mg.

Za hitro zmanjšanje vnetij in optimalne zdravstvene učinke lahko prvi mesec ali dva ta odmerek podvojite. Nato nadaljujte z najnižjim priporočenim odmerkom. Priporočamo, da po 9 mesecih naredite mesec dni premora.

One thought on “Kurkuma ni enako Kurkumin

 1. Drejica Teslak pravi:

  Zelo poučen članek.Na tržišču je ogromno vrst in oblik kurkumina,kar me je vedno begalo.Po prebranem članku ni pri meni več nobenega dvoma kateri kurkumin izbrati.Želim si še več tako kvalitetnih člankov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Pridružite se čakalni listi Ko bo izdelek prispel na zalogo, vas bomo obvestili. Spodaj pustite svoj veljaven e-poštni naslov.