N-acetil cistein (NAC): Kaj je in za kaj je dober

jetra nac

NAC ali N-acetilcistein je zdravilo in prehransko dopolnilo. V medicini ga uporabljajo primarno proti zastrupitvam s paracetamolom (Lekadol), ki povzroča odpoved jeter, nahaja se v zdravilih brez recepta proti gripi in prehladu, študije pa kažejo na ogromno dodatnih pozitivnih lastnosti. Je na listi esencialnih zdravil Svetovne organizacije za zdravje in v telesu deluje predvsem tako, da poveča proizvodnjo najmočnejšega telesnega antioksidanta, glutationa.

N-A-C, neprijazno ime za tako zanimiv izdelek. Veliko sem razmišljal s čim bi začel in morda se vam zdi izbira nenavadna, a preberite do konca in jasno vam bo čemu prav ta izdelek.

Zadnje čase sem dobil kar nekaj WOW efekta od strank, ki uporabljajo NAC. Večinoma ga vsi uvrščajo v izdelek za čiščenje jeter in deloma to tudi je, a je še veliko več. Še posebej je dobrodošel v prihajajočih hladnih dneh.

OPOZORILO!

Članek je informativne narave in namenjen spoznavanju učinkovine NAC. Članek ni namenjen zdravljenju ali kakršnim koli navodilom jemanja ali uporabe. NAC kot prehransko dopolnilo se ne sme uporabljati v namene zdravljenja preprečevanja simptomov. Pred jemanjem se posvetujte z zdravnikom ali strokovnjakom.

Kaj je NAC?

N-A-C je okrajšava za N-acetylcysteine (N-Acetyl Cysteine, NAC, N-Ac, N-acetil cistein). Je »provitamin« in služi kot prekurzor glutationa, najmočnejšega antioksidanta v človeškem telesu.

NAC je tako prehransko dopolnilo kot tudi zdravilo, kjer se uporablja proti zastrupitvam s paracetamolom (acetaminophen), ki se nahaja v veliko protibolečinskih tabletah (npr. Lekadol) in za sprostitev zadebeljenih sluznic.

Patentiran je bil leta 1960 in odobren za uporabo leta 1968.

Je tudi na listi esencialnih zdravil Svetovne organizacije za zdravje in sodi med nad najučinkovitejša in varna zdravila v medicini.

Učinkovitost NAC

Za »potrditev« učinkovitosti niti ne rabimo kaj veliko brskati po znanstvenih člankih. Verjetno ste že začutili odpor, ki ga sodobna medicina izraža do prehranskih dopolnil, a pri tem izdelku je drugače. Je eden redkih, ki je klasificiran tudi kot zdravilo. Spomnim se, sedaj že več kot 10 let nazaj, je bila na pohodu zdravstvena inšpekcija in zaplenila vsa prehranska dopolnila, ki so vsebovala NAC, saj so menili, da gre za zdravilo in ne sme biti v prosti prodaji. No čez nekaj mesecev se je ta borba hvala bogu končala pozitivno in NAC se sedaj lahko popolnoma uradno prodaja brez recepta v trgovinah s prehranskimi dopolnili.

Kako NAC deluje?

N-acetil cistein je strukturno zelo podoben aminokislini L-cistein (je njegova acetilna oblika) in tudi glutationu samemu. Je neposredni prekurzor (telo iz njega naredi) glutationa. Ker je cistein omejujoč dejavnik pri proizvodnji glutationa, lahko NAC poveča njegovo proizvodnjo in s tem deluje močno antioksidativno.

Samo dodajanje oralnega glutationa se je pokazalo za manj učinkovito, saj je zelo hitro hidroliziran in svoj učinek izvede predvsem v črevesju, ne pa tudi znotraj telesa. NAC ima veliko večji vpliv na koncentracijo glutationa v celicah kot jemanje glutationa samega.

Odmerjanje

Odmerki v študijah so zelo različni, praviloma med 800 in 1.500mg dnevno, občasno pa dosegajo (in presegajo) tudi 10 kratnik teh vrednosti.

Kot prehransko dopolnilo se lahko NAC uživa v odmerkih do 500mg.

Priporočamo uživanje skupaj z obrokom.

Stranski učinki

Stranski učinki so zelo redki in se pojavljajo le v zelo visokih odmerkih. Obsegajo slabost, bruhanje in rdečkasto ter srbečo kožo. Kljub temu se smatra za varnega za uporabo celo v nosečnosti.

Uporaba v medicini

Zastrupitev s paracetamolom

Paracetamol (Lekadol) je pogost vzrok za okvare jeter. Pri akutnih zastrupitvah s paracetamolom v medicini uporabljajo NAC v visokih odmerkih bodisi oralno ali intravenozno.

Preveliki odmerki paracetamola prekomerno povečajo njegov metabolit N-acetyl-p-benzoquinone imine (NAPQI), ki se zadržuje v telesu. Normalno ga razstruplja (konjugira) glutation. Pri prevelikih količinah se glutation v telesu potroši, nakar ima NAPQI prosto pot, da reagira z jetrnimi encimi in tako poškoduje jetra. To lahko vodi do močnih poškodb in celo smrti zaradi akutne odpovedi jeter.

Proti zastrupitvi deluje NAC tako, da poveča razpoložljivost glutationa v telesu, ki prepreči škodo, ki jo povzroča paracetamol.

Zdravila brez recepta

NAC kaže nekaj učinkov na sproščanje zadebeljenih sluznic in celo antivirusno učinkovitost proti virusom gripe A. Ima bakteriostatične lastnosti in razbija bakterijske biofilme. Prav zato se je verjetno znašel v različnih pripravkih proti gripi in prehladu, ki jih lahko dobite v lekarnah brez recepta.

Uporaba kot prehransko dopolnilo

Kot prehransko dopolnilo se lahko NAC uporablja le v manjših odmerkih in ni namenjen zdravljenju!

Interakcije z drugimi snovmi

Aktivno oglje

Aktivno oglje lahko v črevesju nase močno veže NAC in s tem prepreči njegovo absorpcijo. Vezava je tudi do 96%. Študije kažejo, da zaužitje 100g oglja v istem obroku kot NAC, zmanjša njegovo absorpcijo za 39% in nivoje v krvi za 26%.

Zaradi tega priporočamo, da NAC ne jemljete skupaj z aktivnim ogljem.

Alkohol

NAC je v študijah na podganah pokazal zaščitni učinek pri uživanju alkohola. Jemanje 30 minut pred zaužitjem kaže na zmanjšane poškodbe jeter in jemanje 4 ure po zaužitju na hitrejšo regeneracijo poškodb jeter. (26)

Farmakologija

200-400mg N-acetylcisteina se hitro absorbira in doseže najvišje vrednosti v plazmi eno do dve uri po zaužitju. V telesu se zelo učinkovito uporablja saj se ga skozi urin izloči manj kot 30%.(1)

Zanimiva je najdba, da uživanje vpliva na hitrejše izločanje svinca, tako v živalih kot tudi ljudeh. NAC je lahko torej neposredni kelator svinca v telesu.(2) Svinec je toksična težka kovina, predvsem zaradi svoje učinka, da deaktivira glutation. Strupeni učinki svinca so vezan primarno na pomanjkanje glutationa v telesu.

V študiji delavcev, izpostavljenih svincu, je odmerek NAC 200-800mg dnevno, v 12 tednih zmanjšal koncentracijo svinca v krvi za 5 do 7%. (2)

Nevrologija

Študije kažejo, da NAC lahko prehaja možgansko pregrado in tam dvigne količino glutationa.(3,4,5) Takšnega učinka ni bilo moč potrditi pri dodajanju »navadnega« L-cisteina.

Glutamat

V možganih reagira z cystine-glutamate antiporterjem, ki uravnava količino sinaptičnega glutamata (nevrotransmitor, ki vam ne pusti »izklopit« misli). Deluje kot zaviralec izločanja glutamata.(6)

Na ta antiporter lahko vplivajo tudi različna zdravila in droge, ki zasvajajo. Na ta način lahko NAC vpliva na odvisnosti.(7) Študija na odvisnikih od kokaina z 2,400mg NAC je pokazala normalizacijo glutamata na normalne vrednosti.(8)

Dopamin

NAC vpliva tudi na povečano sproščanje dopamina (nevrotransmitor, ki vam daje motivacijo). Zelo visoki odmerki pa imajo ravno nasproten učinek.(9)

Anksioznost in stres

Veliko študij na tem področju kaže na večje ali manjše učinke (npr. na zmanjšano grizenje nohtov (10), praskanja po koži (11), razdražljivosti (pri otrocih z avtizmom ob hkratnem jemanju z zdravili (12,13), obsesivno kompulzivni motnji (14,15).

Srce in ožilje

Dodatek NAC 6 dni pred testom šprintov je pokazal izboljšanje rezultatov (ni bilo upada po več zaporednih šprintih). (16,17) Učinkovitost se kaže predvsem v boljši regeneraciji in manj utrujenosti, vendar šele pri zelo visokih odmerkih.

Oksidativni stres

Glavni mehanizem NAC je dvig glutationa. Glutation (GSH) pobira proste radikale kisika in dušika, ki povzročajo škodo v telesu. Ta proces spremeni glutation v njegovo reducirano oziroma neaktivno obliko (GSSG). Glutation se lahko nekajkrat regenerira, nato pa razgradi na glutamat in cystein-glicin dipeptid. Nova proizvodnja glutationa je omejena z količino prisotnega L-cisteina.

Učinkovit je tudi proti hydroxyl radikalom (18) ter hipoklorni kislini (HOCl) (18,19).

Interakcije s telesnimi organi

Želodec

Pri okužbah s Helikobakter Pilori je dodatek 600mg NAC, k standardni eradikacijski terapiji, njeno učinkovitost zvišal iz 60 na 70%. (20)

Jetra

Prvo poročilo o NACu kot protistrupu pri zastrupitvah s paracetamolom izhaja že iz leta 1978 in sicer v odmerku 7g vsakih 216 minut in 17 odmerkih. (21)

Ledvice

Študija na zdravih osebah, ki so jemali 600mg NAC je pokazala povišano izločanje nitratov in nitritov skozi ledvice. (22)

Koža

NAC je pozitivno vplival na akne vulgaris po 8 tednih jemanja odmerka 1.200mg dnevno. (23)

Pljuča

Pri bolnikih s kroničnim obstruktivnim obolenjem pljuč je 600mg NAC, dvakrat dnevno zmanjšalo vodikov peroksid v izdihanem zraku za 22% (15. dan), 29% (1 mesec), 35% (2 meseca). (24) Dolgoročni pozitivni učinki niso bili vidni pri hkratnem jemanju s kortikosteroidi.

Oči

NAC je lahko pomagal pri simptomih na očeh pri pacientih s Sjörgenovim sindromom, ter zmanjšal motnje oči in suhost. (25)

Reference

 1. Holdiness MR. Clinical pharmacokinetics of N-acetylcysteine. Clin Pharmacokinet. (1991)
 2. Kasperczyk S, et al. The administration of N-acetylcysteine reduces oxidative stress and regulates glutathione metabolism in the blood cells of workers exposed to lead. Clin Toxicol (Phila). (2013)
 3. Farr SA, et al. The antioxidants alpha-lipoic acid and N-acetylcysteine reverse memory impairment and brain oxidative stress in aged SAMP8 mice. J Neurochem. (2003)
 4. Neuwelt EA, et al. Therapeutic efficacy of aortic administration of N-acetylcysteine as a chemoprotectant against bone marrow toxicity after intracarotid administration of alkylators, with or without glutathione depletion in a rat model. Cancer Res. (2001)
 5. Dean O, Giorlando F, Berk M. N-acetylcysteine in psychiatry: current therapeutic evidence and potential mechanisms of action. J Psychiatry Neurosci. (2011)
 6. Baker DA, et al. The origin and neuronal function of in vivo nonsynaptic glutamate. J Neurosci. (2002)
 7. Moran MM, et al. Cystine/glutamate exchange regulates metabotropic glutamate receptor presynaptic inhibition of excitatory transmission and vulnerability to cocaine seeking. J Neurosci. (2005)
 8. Schmaal L, et al. N-acetylcysteine normalizes glutamate levels in cocaine-dependent patients: a randomized crossover magnetic resonance spectroscopy study. Neuropsychopharmacology. (2012)
 9. Gere-Pászti E, Jakus J. The effect of N-acetylcysteine on amphetamine-mediated dopamine release in rat brain striatal slices by ion-pair reversed-phase high performance liquid chromatography. Biomed Chromatogr. (2009)
 10. Berk M, et al. Nail-biting stuff? The effect of N-acetyl cysteine on nail-biting. CNS Spectr. (2009)
 11. Grant JE, et al. Skin picking disorder. Am J Psychiatry. (2012)
 12. Ghanizadeh A, Moghimi-Sarani E. A randomized double blind placebo controlled clinical trial of N-Acetylcysteine added to risperidone for treating autistic disorders. BMC Psychiatry. (2013)
 13. Hardan AY, et al. A randomized controlled pilot trial of oral N-acetylcysteine in children with autism. Biol Psychiatry. (2012)
 14. Lafleur DL, et al. N-acetylcysteine augmentation in serotonin reuptake inhibitor refractory obsessive-compulsive disorder. Psychopharmacology (Berl). (2006)
 15. Afshar H, et al. N-acetylcysteine add-on treatment in refractory obsessive-compulsive disorder: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. J Clin Psychopharmacol. (2012)
 16. Cobley JN, et al. N-Acetylcysteine Attenuates Fatigue Following Repeated-Bouts of Intermittent Exercise: Practical Implications for Tournament Situations. Int J Sport Nutr Exerc Metab. (2011)
 17. Cobley JN, et al. N-Acetylcysteine’s attenuation of fatigue after repeated bouts of intermittent exercise: practical implications for tournament situations. Int J Sport Nutr Exerc Metab. (2011)
 18. Aruoma OI, et al. The antioxidant action of N-acetylcysteine: its reaction with hydrogen peroxide, hydroxyl radical, superoxide, and hypochlorous acid. Free Radic Biol Med. (1989)
 19. Heinecke JW. Pathways for oxidation of low density lipoprotein by myeloperoxidase: tyrosyl radical, reactive aldehydes, hypochlorous acid and molecular chlorine. Biofactors. (1997)
 20. Karbasi A, et al. Effect of oral N-acetyl cysteine on eradication of Helicobacter pylori in patients with dyspepsia. Minerva Gastroenterol Dietol. (2013)
 21. Scalley RD, Conner CS. Acetaminophen poisoning: a case report of the use of acetylcysteine. Am J Hosp Pharm. (1978)
 22. Tsikas D1, et al. N-Acetylcysteine (NAC) inhibits renal nitrite and nitrate reabsorption in healthy subjects and in patients undergoing cardiac surgery: risk of nitric oxide (NO) bioavailability loss by NAC. Int J Cardiol. (2014)
 23. Sahib A, et al. Effects of Oral Antioxidants on Lesion Counts Associated with Oxidative Stress and Inflammation in Patients with Papulopustular Acne. J Clin Exp Dermatol Res. (2012)
 24. De Benedetto F, et al. Long-term oral n-acetylcysteine reduces exhaled hydrogen peroxide in stable COPD. Pulm Pharmacol Ther. (2005)
 25. Walters MT, et al. A double-blind, cross-over, study of oral N-acetylcysteine in Sjögren’s syndrome. Scand J Rheumatol Suppl. (1986)
 26. Wang AL1, et al. A dual effect of N-acetylcysteine on acute ethanol-induced liver damage in mice. Hepatol Res. (2006)

2 thoughts on “N-acetil cistein (NAC): Kaj je in za kaj je dober

 1. zdenka.rahne pravi:

  Fantastičen članek g. Sandi. NAC sem si že zadnjič kupila pri vas in ga s pridom uporabljam. Kot zanimivost: 600 mg Acetycysteinuma je tudi v Lekovem izdelku FLUIMUKAN – a žal zraven še veliko drugih nepotrebnih dodatkov za okus. Pri vas sem si naročila že več različnih izdelkov, in z vsemi sem bila zelo zadovoljna. Hvala Vam, da izbirate tako kvalitetne izdelke za nas. Lepo pozdravljeni, Zdenka Rahne

 2. sandi pravi:

  Pozdravljena Zdenka. Hvala za vaš komentar. Jaz, NAC je res nekaj posebnega. Nekoč smo ga sicer uporabljali več se mi zdi, sedaj pa je kar malo zašel v pozabo. Velikokrat se še zmeraj pojavlja v kombinaciji s pegastim badljem, kar se tiče zdravil proti gripi in prehladu pa je stalnica.
  Pa kar Sandi mi recite.. brez tistega g. spredaj 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja