Pripravite se na gripo in prehlad. Kako okrepiti imunski sistem in kako olajšati simptome, če zares zbolimo.
 
Ste tudi vi v bolniški? Domača zdravila za gripo in prehlad.
 
 
Ste tudi vi v bolniški?

No, jaz nisem, je pa veliko mojih prijateljev. Vsi imajo polne sinuse in boleča grla, nekateri vročino. Menda so krivi otroci, ki v šoli in vrtcu pridno pobirajo mikrobe in jih nosijo domov.

Žal sebe (ali svojih otrok) ne moremo dati v karanteno in nadaljevati normalnega življenja, ter počakati spet toplejše mesece.

 
 

Zakaj sta gripa in prehlad pogostejša pozimi?

  white ceramic mug on white table beside black eyeglasses by Kelly Sikkema (https://unsplash.com/@kellysikkema)

Prva misel, ki nam praviloma pade na pamet je: »hladno vreme«. Že.. ampak zakaj? V zimskem času se pojavi kar nekaj sprememb, ki virusom pomagajo oživeti.

 1. Da bi telo zadržalo čim več toplote, zoži žile v predelih telesa, ki so najbolj izpostavljeni odvajanju toplote. Eden od takšnih predelov je nos, ki se zaradi tega močneje ohladi, slabša prekrvavitev pa pomeni tudi nekoliko slabšo prisotnost imunskega sistema, kar omogoči lažji vstop virusom, nam pa smo neprestano šmrkavi.
 2. Ugotovljeno je bilo tudi, da že sama nižja temperatura delno oslabi imunski sistem celega telesa.
 3. Hladen zrak ne more zadržati toliko vlage kot topel. Nizka vlažnost omogoči virusom, da ostanejo v zraku dlje in lažje tvorijo aerosole in nas okužijo.
 4. Pozimi se veliko več zadržujemo v zaprtih prostorih in imamo zato več tesnega stika z drugimi, potencialno kužnimi osebami. Še posebej težava vrtci, šole, avtobusi in druga skupinska druženja.

Kombinacija teh dejavnikov pa nato močno dvigne možnost okužbe in število obolelih.

 
 

Imunski sistem in probiotiki

mikrobiota-probiotiki 

Gripa in prehlad sodita med virusna obolenja, kar pomeni, da zanje nimamo učinkovitih zdravil (antibiotiki ne pomagajo). Pomemben je torej močan imunski sistem. Del močnega imunskega sistema je tudi zdrava črevesna mikrobiota in ključ do nje sta zdrava prehrana ter probiotiki.

Ker je na trgu probiotikov vse večja zmeda, smo za vas pripravili dva članka, s pomočjo katerih boste spoznali več o probiotikih ter lažje izbrali primernega zase.

 
 

Domača zdravila za gripo in prehlad

Kvalitetna hrana bo nedvomno pozitivno vplivala na imunski sistem ampak ni je čez dobro kurjo juhico. To so vedele že naše babice. Kurja juha je izredno hranilna, ima pa tudi protivnetne in protivirusne lastnosti.

Pripravite si ingverjev napitek z limono (dovolj za cel dan):

 • Nastrgajte ali naribajte manjše steblo ingverja in ga prelite s 3 dcl vroče vode ter pustite namakati nekaj minut. »Čaj« mora biti resnično močan.
 • Dodajte 2 veliki, zreli limoni
 • Ohladite in nato dodajte 2 žlici medu.

Moja osebna preferenca pa je N-acetyl-cisten + glutamin. 3x dnevno 2 kapsuli NAC + 10g glutamina in po dveh dneh ste kot novi.

 
 

Želite izvedeti več o gripi in prehladu?

V tem članku lahko preberete:

 • Kaj točno sta gripa in prehlad
 • Kakšni so njuni simptomi
 • Ali zdravila (in katera) pomagajo
 • Ali je cepljenje proti gripi učinkovito
 • Kako se prenašata in kdaj lahko okužimo druge
 • Zakaj antibiotiki ne delujejo
 • Kdaj obiskati zdravnika
 • Obsežni nasveti preprečevanja in zdravljenja gripe in prehlada