Nobena količina alkohola ni zdrava…!?!

alkohol škoduje zdravju

Morda se vzadnjem času v medijih zasledili kakšen naslov kot je tale, iz TIME: “A New Study Says Any Amount of Drinking Is Bad for You.” (Nova študija pravi, da vam škodi vsakršna količina alkohola.)

Kako zdaj to? Še nekaj časa nazaj je bilo rečeno, da kozarec vina ob kosilu krepi srčno-žilni sistem. Rdeče vino za kri, je splošno znano pravilo. Eno pivo na dan, odžene zdravnika vstran, sem tudi že kje slišal, čeprav čisto vsega, kar se sliši mikavno, pa tudi ne rabimo verjeti, kaj ne?

Kaj pravi statistika

Omenjena študija je izšla 22. septembra v The Lancet z naslovom »Alcohol use and burdenfor 195 countries and territories, 1990–2016: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2016”.

Gre za ogromno meta analizo, ki vključuje 694 študij od katerih jih je bilo kar 592 na temo alkohol-zdravje. Če povzamem zaključke, je alkohol leta 2016 terjal 2,8 milijonov smrtnih žrtev, kar ga postavlja na 7 mesto v lestvici top 10 najmanj zaželenih dejavnikov za dolgo in zdravo življenje. Verjetno ni nepričakovano, da so moški v tej skupini kar 3 krat bolj zastopani.

Ali to pomeni, da ne smem več spiti niti kozarčka?

Čisto teoretično gledano – ne.

Ampak, življenje ni teorija. Poglejmo malo podrobneje, kaj se lahko iz te študije naučimo.

Kot prvo je potrebno reči, da študiji čisto tehnično glede izida ne gre oporekati, le moja interpretacija bo malo drugačna, recimo, bolj realna.

Po novih podatkih, v kolikor spijete eno alkoholno pijačo na dan (mimogrede tu ni mišljen litrski kozarec piva), imate v primerjavi z abstinenti, 0,5% večji riziko za eno od 23 z alkoholom povezanimi težavami, vključujoč raka, prometne nesreče in tuberkolozo.

Če pogledamo absolutne številke to pomeni, da bo izmed 100.000 ljudi, ki spijejo 1 kozarec vina na dan, jih bo v enem letu umrlo prezgodnje smrti 918. Če ta ista skupina ne bi pila ničesar pa bi ta številka bila… pazite… 914. OK, 4 smrti so vseeno 4 ljudje ampak pri 100.000 je ta številka zelo zelo majhna, če jo pogledamo iz tega zornega kota. Kljub vsemu moramo iz tega povzeti, da kakršno koli pitje škoduje zdravju.

Seveda se številke s količino popitega alkohola višajo in pri 5 kozarčkih dnevno znašajo že 70x toliko.

Zakaj je alkohol veljal za zdravega?

Če bi zavrteli par let ali morda smo mesecev nazaj, bi v medijih naleteli na prav obratno sliko. Veliko predhodnih študij je namreč dokazovalo ravno nasprotno, da zmerno pitje koristi zdravju.

 Te zaključke je potrebno pripisati naši nestatični naravi. Čeprav statistika ne laže, jo je včasih težko razvozlati, saj ljudje nimamo samo ene navade, temveč so pogosto povezane. Statistična korelacija zato še ne pomeni vzročnosti.

Za tiste, ki ste po zadnjem stavku pravkar na glas spregovorili: »Kaj? Kaj je zdaj to napisal?«, naj vam pojasnim na kakšnem primeru. Eden mojih najljubših pravi da, če jeste sladoled, imate večjo možnost, da vas bo ugriznil morski pes. In statistična korelacija je celo izredno močna.

Pa poglejmo kaj se dogaja. Verjetno nam je vsem jasno, da zato ker jemo sladoled, nas ne bo ugriznil morski pes. Povezava izhaja iz dejstva, da pojemo več sladoleda, poleti in ob morju, kar pomeni, da je večja verjetnost, da se bomo okopali, kar posledično pomeni, da je večja verjetnost, da nas bo ugriznil morski pes.

Želite še eno? Branje Sandijevih člankov povzroča prirejene in zanič znanstvene študije. Žal vas moram razočarati, Sandi le rad bere takšne študije, ker so druge preveč suhoparne…

Kaj se je zgodilo z novo študijo o alkoholu

Zaradi zgornjega dejstva pogosto slišite, da so študije »korigirane«, kar pomeni, da so statistično popravljene za morebitne poznane korelacije. Npr. zakaj so statistično gledano veganske diete bolj zdrave? Ker so ljudje, ki se prehranjujejo vegansko, praviloma bolj osveščeni in bolje skrbijo za svoje zdravje, kar pomeni, da ne kadijo, pijejo, se rekreirajo. Če študijo popravimo za te dejavnike vidimo, da ni veganska dieta nič boljša od npr. Paleo.

Današnja študija je izluščila nekaj takšnih povezav pri alkoholu, npr.:

Analiza iz 2007 je ugotovila, da se pitje alkohola zmanjšuje s slabšanjem zdravja. Takšni ljudje enako vstopajo v študije kot tisti, ki ne pijejo, a s seboj prinašajo večjo smrtnost zaradi svoj obstoječih zdravstvenih težav in s tem postavljajo abstinente v statistično slabši položaj.

Kakšni ljudje pogosto in zmerno pijejo alkohol?
To so predvsem ljudje, ki imajo veliko socialnih stikov, so dobro uravnovešeni (drugače bi verjetno bili alkoholiki), so člani kakšne družbe ljudi, so bolj izobraženi… To so tudi ljudje, ki so praviloma bolj zdravi zaradi kopice okoliških dejavnikov.

Glavnina teže tako zastavljenih študij je na bazi posameznikov starih med 40 ali 50 in navzgor. Statistično gledano umre 1/3 alkoholikov že pred 50 letom, kar učinkovito izboljša njihovo statistično osnovo.

Na ta način so predhodne študije pokazale napačno sliko alkohola.

In ko rečem napačno, je to predvsem zato, ker se mi zdi res skrajno neprimerno trditi, da alkohol koristi zdravju. Čeprav sem to trdil že zmeraj, pa imam sedaj za seboj vsaj statistični dokaz. Alkohol se v človeškem telesu presnavlja kot strup in iz njega ne more priti kakšna posebna korist.

Seveda pa je treba reči tudi, da je statistična povezava tako majhna, da je popolna abstinenca z vidika zdravja resnično vprašljiva, še posebej, če se boste vanjo morali »prisiliti«. Verjetno bo tisti stres odpovedovanja povzročil več škode, kot en kozarček tu in tam.

Če pa želite svojemu telesu dodatno pomagati presnoviti tisto malo alkohola, ki ga spijete, pa vam priporočam sledeče izdelke:

Odlična kombinacija za pospešeno razstrupljanje alkohola in zaščito jeter.

Tako – sedaj pa kozarček rdečega pred spanjem, saj menda vsebuje melatonin…

Na zdravje.. em, lahko noč 😉

Ta vsebina je objavljena v kategoriji Članki. Dodajte med priljubljene permalink.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja