Novo – D-riboza

d-riboza

Prejšnji teden sem po dolgem času ponovno dodal v ponudbo d-ribozo, en poseben sladkor, ki pa v telesu ne vpliva na krvni sladkor.

Do tega je prišlo čisto naključno, en prijatelj me je namreč spraševal, če vem kje se dobi, saj jo je potreboval za svojega dedka, ki bo v kratkem operiran na srcu. Iskala sva jo in presenečen sem odkril, da je v Sloveniji sploh ni mogoče dobiti.

In tako je prišla ena manjša pošiljka D-riboze iz Anglije.

Kaj je D-riboza

D-riboza je po svoji obliki sodi med sladkorje in sicer je monosaharid aldopentoza (ker je iz petih ogljikovih atomov).

Je sorodnica deoksiriboze, ki se je morda še spomnite iz kakšne ure biologije kot sestavni del DNK.

Kako deluje D-riboza

Zaradi svoje strukture lahko vstopi v proces proizvodnje energije nekako pri »zadnjih vratih«, kadar ostali procesi ne delujejo najbolje, npr. kadar je omejen dotok kisika do celice in podobno.

Telo za svoje delovanje potrebuje energijo v obliki adenozin tri fosfata (ATP), ki ga lahko proizvede bodisi iz ogljikovih hidratov, maščob ali nekaterih aminokislin. Skozi proces transformacije teh makrohranil (glikoliza, beta oksidacija), nastajajo vse manjše in manjše molekule, ki nato vstopijo v Krebsov ciklus in iz njega v dihalno verigo, ker se tvori večina ATP.

Najpomembnejši element v tem procesu so vodikovi ioni v obliki NADH, ki jih telo naredi skozi celoten proces transformacije ogljikovih hidratov in maščob.

D-riboza se presnavlja po drugi poti in jo telo lahko pretvori v ATP in NADH s pomočjo fosforilacije in zato so to nekakšna stranska vrata do energije ATP.

Kakovost D-riboze

D-riboza ni težavna z vidika kakovosti. Če smatrate, da je produkt čist potem bo kvaliteta ok. Sama absorpcija je odlična saj se absorbira deloma že v želodcu in nato takoj na začetku tankega črevesja. Absorbira se skoraj v celoti.

Kako jemljem D-ribozo

Priporočam med 5 in 10g D-riboze dnevno, razdeljeno v dva enakovredna odmerka, najbolje na prazen želodec. Lahko vzamete tudi neposredno pred fizično aktivnostjo.

Prah je nevtralno sladkega okusa in se odlično topi v tekočini.

Z veseljem bi vam napisal še kaj več o koristnih lastnostih in raziskavah D-riboze a žal ne smem zaradi zakonodaje…

Kot zanimivost morda še to, da imamo več takšnih »funkcionalnih« sladkorjev. Drugi je na primer D-manoza, ki preprečuje bakterijam v mehurju, da bi se prekomerno namnožile.

Energija in motivacija

D-riboza (D-ribose)

48,00 z DDV

Alternativni vir ATP (energije) za telesne celice in organe.

29,90 z DDV

Izredno močan ekstrakt posebnega sladkorja iz brusnic, ki se v telesu ne presnavlja in izloči skozi mehur z urinom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja