Prehranska dopolnila: »čudež« ali le drag urin?

ali so prehranska dopolnila nujna

Čeprav uporabljamo prehranska dopolnila že več kot 6.000 let pa je moderna dobapopolnoma razdvojena. So prehranska dopolnila nujna ali pa so le metanjedenarja skozi okno? Kot zmeraj odgovor ni enostaven in namesto, da vamodgovorim z DA ali NE vam bom podal nekaj argumentov, da boste bolje razumelisituacijo. Na kratko,

  • prehranskadopolnila so razumljena napačno,
  • nivsako prehransko dopolnilo enako učinkovito za vsakogar
  • kvalitetaprehranskih dopolnil igra pomembno vlogo
  • prehranaje vse bolj osiromašena s hranili in potrebe po hranilih se večajo
  • trenutnozdravstveno stanje populacije vsekakor podpira teorijo pomanjkanja hranil.

Kljub tradicionalni uporabi so prehranska dopolnila še zmeraj kontroverzna tema. Nekateri se jih otepajo kot hudič križa, spet drugi pa jih goltajo kot bombone.

Potrebno si je torej zastaviti vprašanje ali so prehranska dopolnila nujna ali pa povzročajo le »zelo drag« urin?

Kot pri vseh kontroverznih temah je odgovor »odvisno«.

Tradicionalna uporaba prehranskih dopolnil

Večina misli, da so prehranska dopolnila izum moderne dobe, da so se začela z bodybuildingom in protinskim praški. Nekateri jih celo zamenjujejo s steroidi, čeprav nimajo z njimi prav nobene skupne točke.

Začetki prehranski dopolnil dejansko segajo kar v začetek civiliziranega človeka. Najzgodnejši zapisi zeliščnih pripravkov in živalskih žlez so na več kot 6.000 let starih glinenih ploščah Sumercev, ki so uporabljali mak, timijan in sladki koren. Uporabo zdravilnih preparatov se je močno razširila na Kitajskem že pred 3.000 leti.

Moderna doba prehranskih dopolnil

Seveda je moderna doba nekaj popolnoma drugega. Na trgu je trenutno že preko 50.000 prehranskih dopolnil in vsako leto se jim pridruži nekaj 1.000 novih. V takšni masi mora vladati kaos in potem tudi ni čudno, da so mnenja tako deljena.

Vse je odvisno…

Učinek prehranskega dopolnila je odvisen od njegove kvaliteti in potrebe posameznika po njem. Če imate avto poln goriva bo dodatne samo stekel čez in od njega ne boste imeli nobene koristi. V tem primeru je to popolna potrata denarja. Če pa je vaš rezervoar prazne in se želite kam peljati, pa ga boste morali napolniti, da ne boste kje obtičali. Če boste nalili gorivo slabe kvalitete boste naredili manj kilometrov in če boste v gorivu slučajno dobili nekaj vode to lahko celo škoduje motorju.

Vzemimo za primer magnezij, ker je zelo enostaven. Je mineral, ki vpliva na preko 400 metabolnih reakcij v telesu in ljudje s pomanjkanjem imajo med drugim tudi težave s krči in spanjem. Dodatek kvalitetnega magnezija pri takšni osebi je nič manj kot »čudež«. Po drugi strani, če bo nekdo takšen vzel slabo obliko magnezija, recimo magnezijev oksid, ki povzroča diarejo, lahko izgubi še nekaj tistih mineralov, ki so mu še ostali v telesu in se njegovi simptomi celo poslabšajo.

Seveda nekdo, ki ima krče zaradi pomanjkanja kalija lahko pije magnezija kolikor želi pa od njega ne bo imel pričakovanega učinka.

Na ta način se nato širijo ene in druge zgodbe in tema postane popolnoma kontroverzna z gorečimi zagovorniki za in proti.

Ali so prehranska dopolnila danes nujna?

Zdravstveno stanje populacije in nivo pridelave hrane sta daleč od idealnega. Medicina se trudi z zdravili ampak »pomanjkanje aspirina ni razlog za glavobole«. Večja verjetnost je, da so slabo počutje, nizek nivo energije in kronične bolezni, posledica življenjskega sloga, kot pa pomanjkanja zdravil.

V hrani je vse manj nujno potrebnih hranil

Izbiramo močno procesirano hrano, oropano hranil zaradi proizvodnih procesov, pa tudi tisti, ki se procesirani hrani izogibate imate možnosti za pomanjkanja saj je zemlja vse bolj oropana, posledično tudi rastline, ki na njej zrastejo vsebujejo manj vitaminov in mineralov, kar se nato prenaša po celotni prehranjevalni verigi. Pa ob tem še niti nismo omenili gojenja brez zemlje, pobiranja nezrelih sadežev in transporta čez celine.

Naša telesa potrebujejo več hranil kot kadarkoli

Vsaka metabolna reakcija v telesu potrebuje ob mikrohranilih, ki dajejo energijo, za kofaktorje vitamine in minerale. Medtem ko imamo makrohranil več kot kadarkoli prej, pa je ravno obratno z mikrohranili. Potrebujemo jih več, v hrani pa jih je manj. Več jih potrebujejo zaradi vsakodnevnega razstrupljanja strupenih snovi iz okolja, zaradi stresa, zaradi premalo spanja in zaradi premalo počitka.

Kako lahko prehranska dopolnila pomagajo

Ocenite svojo prehrano in ocenite svoje potrebe po hranilih. Če ste pri odličnem zdravju, na vrhuncu z močmi, motivirani in srečni, morda res nima smisla jemati prehranskih dopolnil. Seveda lahko poskusite to vzdrževati čim dlje.

V kolikor pa se srečujete z izzivi z zdravjem in počutjem pa je morda čas, da pretehtate svojo prehrano in način življenja ter razmislite, česa bi vam lahko primanjkovali in enostavno poskusite. Če se na dopolnila ne spoznate pa vprašajte za nasvet strokovnjaka. Na ta način se boste najlažje izognili »dragemu urinu«.

So torej nujna ali niso? Odločite se sami…

Naslednjič pa vam dam seznam 5 hranil, ki jih v prehrani najpogosteje primanjkuje in kako jih odpraviti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja