Tudi v ZDA več kontrole nad trgom prehranskih dopolnil?

prehranska dopolnila zakonodaja


ZDA na področju prehranskih dopolnil prednjačijo pred ostalim svetom, še posebej Evropo in najverjetneje lahko to vsaj delno pripišemo razmeroma ohlapni zakonodaji, ki se ni spremenila že 25 let. Ali se bodo posledice ukrepov poznale tudi v Evropi?

Razvoj trga prehranskih dopolnil in kontrola

FDA (Food and Drug Administration), organizacija ekvivalentna evropski EFSA, je v začetku tedna oznanila pričetek podrobnejšega nadzora nad trgom prehranskih dopolnil.

Osnova trenutne zakonodaje in nadzora prehranskih dopolnil v ZDA izhaja iz leta 1994, ko je bilo na trgu približno 4.000 izdelkov z letnim prometom 4 milijarde USD. 25 let v prihodnost in na trgu je 80.000 izdelkov z letnim prometom 50 milijard USD. Verjetno je resnično čas za nekaj sprememb.

Leta 1994 je bila ustanovljena DSHEA (Dietary Supplement Health and Education Act), ki je prehranska dopolnila postavil ob bok hrani brez posebnega odobritvenega procesa. FDA zato lahko intervenira šele, ko je izdelek na trgu in mora dokazati, da je izdelek škodljiv ali kako drugače neprimeren za prodajo na prostem trgu.

Razlike med ameriškim in evropskim trgom

Takšna regulacija zmeraj prinese prednosti in slabosti. Vsekakor je omogočila odličen razvoj trga prehranskih dopolnil, z minimalnimi razvojnimi stroški, kar je pripeljalo do nekaj izredno kvalitetnih izdelkov ter nizkih cen za končnega potrošnika.

Po drugi strani pa je pripeljalo tudi do ogromno nekvalitetnih izdelkov in poskusov zlorab, saj je kontrola razmeroma slaba.

Evropa že od nekdaj podrobno kontrolira vsak nov izdelek in vsak uvožen izdelek na evropskem trgu prehranskih dopolnil. To je povezano z visokimi stroški za podjetja in praviloma so prehranska dopolnila, kupljena v uradnih evropskih trgovinah do dvakrat dražja.

Novosti v nadzoru FDA

Trenutno stanje je resnično bolj ali manj prepuščeno samemu proizvajalcu. FDA praktično nima orodja, da ustavi lansiranje slabega izdelka na trg. Za začetek planirajo izdelavo načina hitrega obveščanja potrošnikov o slabem izdelku (npr. takšnem, ki vsebuje prepovedane ali nevarne sestavine. Njihov drugi cilj je slediti in uravnavati prodajo izdelkov, ki vsebujejo sestavine, ki sodijo med zdravila (npr. generične oblike Viagre ipd.).

Kaj se bo zares spremenilo?

Poznavalci, menijo, da se ne bo spremenilo nič, saj bi za več nadzora potrebovali popolnoma novo zakonodajo, ki bi FDA omogočila pravno podlago za intervencije. Trenutne spremembe bodo morda le nekoliko izboljšale reakcijski čas, še zmeraj pa manjka pravna podlaga za ukrepanje in izločanje neprimernih proizvodov preden pridejo na trg.

Moje mnenje je, da bodo zaenkrat zadeve ostale popolnoma enake in z izjavami FDA, da bodo »umaknili neprimerne izdelke iz trga«, prihaja le do lažnega zaupanja v obstoječe izdelke. FDA nima avtoritete »prečistiti« trga in to se v nobenem primeru ne bo zgodilo.

Odgovornost se tako prenaša neposredno na kupca, ki pa mora biti izredno dobro izobražen, da lahko izmed 80.000 izdelkov izbere kvalitetnega in primernega zase, slepo zaupati proizvajalcu namreč ne gre.

To velja tudi za evropske kupce v tujih spletnih trgovinah, zasebni uvoz namreč tudi v Evropi ni podvržen zdravstvenim kontrolam in tako ni kontrole nad kupljenimi izdelki.

Po drugi strani je potrebno izpostaviti tudi to, da EFSA v Evropi preprečuje le prodajo potencialno škodljivih izdelkov, ne pa tudi neučinkovitih. Prepovedano je oglaševanje izdelkov s pomočjo navedbe njihovih učinkov, ki niso bili odobreni, kar je ponovno dobro in slabo. Kupci tako ne bodo lažno zavedeni, da izdelek učinkuje, hkrati pa je odobrenih navedb izredno malo in s tem kupci ponovno ne bodo vedeli, kateri izdelek pa jim bi lahko pomagal.

Da bi bilo vse skupaj še bolj groteskno so prepovedani izdelki, ki imajo veliko možnost za predoziranje, to pa so ravno tisti izdelki, ki so dejansko najbolj učinkoviti.

In to vse skupaj za astronomsko ceno nadzora, ki se avtomatsko prevali na končnega kupca.

Začaran krog v katerem kupec zmeraj izgubi.

Kakšna je rešitev?

Imamo dva sistema, ki sta si popolnoma nasprotna in nobeden dejansko ne deluje. Menim, da bi morali več pozornosti nameniti izobrazbi kupcev, ki bi morali sami izločiti nekvalitetne izdelke iz trga.

Prehranska dopolnila so postala stalnica v sodobnem svetu in nič ne kaže, da se bo to kmalu spremenilo. Peščica kvalitetnih izdelkov ima vsekakor pozitivne učinke na zdravje in počutje, žal pa je skrita za tisto goro neučinkoviti ali celo nevarnih dopolnil.

V kolikor sami niste dovolj izobraženi za nakup kvalitetnih izdelkov zase vam priporočam, da se orientirate po renomiranih proizvajalcih ali spletnih trgovinah, ki so zavezane izbiri le najboljših izdelkov (kot je tudi Fmed.eu) ali še bolje, poiščite si svojega osebnega svetovalca. S tem se boste izognili škodi na svojem zdravju, času in tudi denarnici, ko ne boste kupovali nepotrebnih in neučinkovitih izdelkov.

Za svetovanje lahko kontaktirate tudi mene osebno.  

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja