VLAKNINE – naše prijateljice!

prebiotik cel spekter vlaknine

Ja, lahko jih tako poimenujemo. In ja, vemo, da jih poznate… AMPAK.. ali jih tudi uživate? ALI jih uživate DOVOLJ? Hmmmmmm… no, mogoče jih boste po tem zapisu.

Najprej na kratko:
1. Vlaknine v osnovi delimo na netopne in v vodi topne. Prehranske vlaknine spadajo med prebiotike.
2. Za naše telo imajo številne pozitivne učinke (uravnavajo delovanje črevesja, znižujejo nevarni holesterol, preprečujejo pojav črevesnega raka, itd..), zato jih mnogi ne samo uživajo ampak še dodatno dodajajo k prehrani.
3. Največ jih najdemo v žitaricah, sadju in zelenjavi, čeprav je treba vedeti, da niso vse vlaknine enake- ene nam lahko tudi škodijo. Več o tem v članku, ki ga najdete na tej povezavi.
4. Z zaužitjem dovolj topnih vlaknin lahko preženemo lakoto.
5. Vlaknine nudijo pomembno podporo našemu imunskemu sistemu. Če je ta močan, se naše telo lažje brani pred grdobci (recimo virusi).
6. Še posebej bogat z vlakninami je fižol (a če vam ta po zaužitju povzroča težave z vetrovi, mogoče poskusite z vlakninami, ki jih predstavljamo v nadaljevanju).
7. NISO vse vlaknine dobre za naše telo oziroma dobro je vedeti, kdaj katerih ne uživati in zakaj.

Zanimivosti je veliko in da ne bomo izgubili preveč časa, gremo naprej.. z vprašanjem:

KOLIKO vlaknin naj bi dnevno zaužili moški in koliko ženske?

Odgovor: moški 38 gramov, ženske 25 gramov.

Naši predniki (lovsko-nabiralniška plemena) so bili v primerjavi z nami bolj pridni, seveda kar zadeva uživanja vlaknin. Logično – njihova prehrana je bila bolj zdrava, kot hrana 21. Stoletja. Kar je tudi zanimivo je to, da marsikdaj kje preberemo, da so pri uživanju vlaknin vegani daleč najbolj v prednosti.. pa temu ni tako. Celo striktni vegani (glede na rezultate raziskav) so le na polovici vnosa vlaknin v primerjavi s prej omenjenimi pripadniki lovsko-nabiralniških plemen. Zdaj pa se že lahko malo zamislimo, kajne?
No, da ne bomo imeli slabe vesti, lahko na tem področju hitro in preprosto ukrepamo – še naprej uživamo zelenjavo in sadje, k obroku pa pridno DODAJAMO VLAKNINE. A tudi pri tem bodite pozorni – ko boste kupovali vlaknine, preverite, da prehranski dodatek za katerega se odločate, ponuja CELOTEN SPEKTER PREBIOTIKOV! Vsak namreč hrani svoj tip bakterij.
V spletni trgovini FMED (www.fmed.eu) smo to za vas preverili mi in vam tako OLAJŠALI ODLOČITEV – ponujamo namreč CEL SPEKTER vlaknin, po posvetovanju s Sandijem Bitencem (www.sandibitenc.com) pa se lahko odločite tudi za katere druge vlaknine iz naše ponudbe: Jabolčni pektin, Inulin vlaknine, Glukomanan vlaknine ali vlaknine akacije.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja